Ik rijd ritten in Nederland als buitenlandse chauffeur

Rijd jij als gedetacheerde buitenlandse chauffeur ritten in Nederland? En is het transportbedrijf waarvoor jij werkt gevestigd in de EU, Liechtenstein, Noorwegen of IJsland? Dan heb je hiervoor minimaal recht op de Nederlandse arbeidsvoorwaarden.

Betere arbeidsvoorwaarden

Er is een nieuwe wet in Europa. Volgens deze nieuwe wet hebben gedetacheerde chauffeurs recht op de arbeidsvoorwaarden die gelden in het land waar ze werken. Dus rijd jij ritten in Nederland? Dan heb je misschien recht op betere arbeidsvoorwaarden, zoals een hoger salaris of meer vakantie-uren.

Ben ik een gedetacheerde chauffeur?

De wet geldt alleen voor gedetacheerde chauffeurs. Detachering betekent dat je tijdelijk in Nederland werkt, terwijl jouw werkgever in een ander EU-land gevestigd is. Het soort rit dat je rijdt, bepaalt of je gedetacheerd bent. Zo is cabotage en derdelandenvervoer altijd detachering. Bilaterale ritten zijn dat meestal niet. In de afbeelding hieronder zie je voorbeelden van deze ritten.

Wat zijn de Nederlandse arbeidsvoorwaarden?

Ben je gedetacheerd? Dan heb je recht op de Nederlandse arbeidsvoorwaarden als deze beter zijn dan de arbeidsvoorwaarden van jouw eigen land. Jouw werkgever moet jou deze arbeidsvoorwaarden geven.

De arbeidsvoorwaarden gaan over verschillende thema’s. In onderstaand lijstje zie je wat de Nederlandse arbeidsvoorwaarden zijn.

Soms is er een ‘algemeen verbindend verklaarde CAO’ van toepassing. Dan geldt de harde kern van arbeidsvoorwaarden van die CAO. Hier lees je daar meer over.

Ik krijg niet de juiste arbeidsvoorwaarden

Heb je recht op betere voorwaarden maar krijg je die niet? Kom in actie! Bespreek het met je werkgever en laat deze webpagina zien.

Kom je er niet uit met jouw werkgever? Neem dan de volgende stappen:

  1. Vraag de vakbond van jouw eigen land om hulp.
  2. Als de vakbond van jouw eigen land niet kan helpen, vraag dan hulp aan de Nederlandse vakbond FNV.
  3. Geeft jouw werkgever nog steeds niet de goede arbeidsvoorwaarden? Dan kun je een melding doen bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Meer weten

Heb je vragen over deze wet? Of wil je meer weten? Neem dan hier contact op.