Ik detacheer mijn chauffeurs in Nederland

Detacheer jij als transportbedrijf chauffeurs naar Nederland? Let dan op, er is een nieuwe wet in Europa voor detachering in het internationaal wegvervoer.

De nieuwe wet

Sinds juni 2023 is er een nieuwe wet in Nederland. Volgens deze nieuwe wet hebben gedetacheerde chauffeurs recht op de arbeidsvoorwaarden die gelden in het land waar ze rijden. Zijn jouw chauffeurs gedetacheerd in Nederland? Dan moet jij jouw chauffeurs de Nederlandse arbeidsvoorwaarden geven. De nieuwe Europese wet geeft duidelijkheid en zorgt ervoor dat vervoer in de EU voor iedereen eerlijk en veilig is.

Wanneer moet ik mijn chauffeurs de Nederlandse arbeidsvoorwaarden geven?

Is jouw transportbedrijf gevestigd in de EU, Liechtenstein, Noorwegen of IJsland? En detacheer jij jouw chauffeurs naar Nederland? Dan moet je hen de Nederlandse arbeidsvoorwaarden geven. Of jouw chauffeurs in Nederland gedetacheerd zijn, heeft te maken met verschillende zaken. Zo is cabotage en derdelandenvervoer altijd detachering. Bilateraal vervoer meestal niet.

Twijfel je of jouw chauffeurs gedetacheerd zijn? Check het eenvoudig via de online tool.

Wat zijn de Nederlandse arbeidsvoorwaarden?

Dit zijn de Nederlandse arbeidsvoorwaarden waar gedetacheerd chauffeurs in Nederland recht op hebben:

In de transportsector is vaak de cao Beroepsgoederenvervoer van toepassing. Als die algemeen verbindend verklaard is dan geldt de harde kern van arbeidsvoorwaarden van die cao. De cao Beroepsgoederenvervoer vindt u hier.

Zijn de Nederlandse arbeidsvoorwaarden beter dan de arbeidsvoorwaarden die jouw chauffeurs nu krijgen? Pas de arbeidsvoorwaarden dan aan en vertel dit aan de chauffeurs.

Melden is verplicht

Naast dat je chauffeurs de juiste arbeidsvoorwaarden moet geven, moet je gedetacheerde chauffeurs ook melden volgens de wet. Meestal moet dat in het Europese Meldloket IMI. Soms moet je de melding in het Nederlandse meldloket doen. Hier lees je waar je de chauffeurs moet melden. Het melden is verplicht. Door te melden help je oneerlijke concurrentie tegen te gaan en zorg je voor goede omstandigheden voor jouw chauffeurs. Als je jouw chauffeurs niet meldt of hen niet de juiste arbeidsvoorwaarden geeft, kun je een boete krijgen.

Meer weten

Heb je vragen over deze wet? Of wil je meer weten? Neem dan hier contact op.