Over de meldplicht

Buitenlandse medewerkers die tijdelijk gedetacheerd zijn in Nederland, moeten aangemeld worden bij de Nederlandse overheid. Dit geldt voor medewerkers uit de EU, EER en Zwitserland. Door de medewerkers te melden, kan de overheid erop toezien dat zij onder veilige, gezonde en eerlijke omstandigheden kunnen werken. Zo zorgen we dat de juiste, Nederlandse arbeidsvoorwaarden gelden en gaan we oneerlijke concurrentie tegen.

Het proces

Het melden van de medewerkers bestaat uit drie stappen. Zowel de Nederlandse opdrachtgever als de buitenlandse werkgever of zelfstandige hebben daarin een rol. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de melding.

WAG stappenplan

Beeld: ©SZW

Verplicht

Het melden is verplicht. Is de buitenlandse medewerker niet gemeld? Dan riskeren zowel de Nederlandse opdrachtgever als de buitenlandse werkgever/zelfstandige een boete. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert hierop. Zorg dat de melding in orde is voordat de buitenlandse medewerker start met zijn klus. Zo voorkom je een boete en draag je bij aan een eerlijke arbeidsmarkt.

Hier lees je meer informatie voor Nederlandse opdrachtgevers, voor buitenlandse werkgevers/zelfstandigen.