In onze communicatie gebruiken we soms lastige woorden. Helaas kan dit soms niet anders. Met hulp van deze begrippenlijst leggen wij deze woorden beter uit.
In de cao staan afspraken over arbeidsvoorwaarden. Als de overheid een cao ‘algemeen verbindend’ maakt (‘verklaart’) dan moeten alle werkgevers in deze sector die arbeidsvoorwaarden volgens de wet bieden.
Op de arbeidsmarkt komt de vraag naar arbeid en het aanbod van arbeidskrachten samen. De vraag komt van werkgevers. Het aanbod komt vanuit de werknemers.
Bij Arbeidstijdverkorting (atv) of Arbeidsduurverkorting (adv) werkt u iedere week meer uren dan in uw contract staat. Volgens uw contract werkt u bijvoorbeeld 38 uur per week, maar in werkelijkheid werkt u 40 uur per week. U bouwt dan 2 adv-uren per week op. De extra gewerkte uren neemt u op een ander moment weer op als verlof. Hoe en wanneer u dat doet spreekt u af met uw werkgever.
Dit zijn afspraken over werkomstandigheden. Als werknemer heb je bijvoorbeeld recht op minimumloon, voldoende pauzes, een veilige werkplek, gelijke behandeling van mannen en vrouwen en een minimumaantal vakantiedagen.
Een zelfstandige die normaal gesproken niet in Nederland werkt, maar nu tijdelijk in Nederland zelfstandig een opdracht uitvoert voor een Nederlandse opdrachtgever.
Werknemer die:
1. niet de nationaliteit heeft van één van de lidstaten van de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland;
2. werkt voor een bedrijf dat in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland gevestigd is;
3. nu tijdelijk in Nederland een opdracht uitvoert.
Uitzenden is het ter beschikking stellen van een uitzendmedewerker via een uitzendovereenkomst. De medewerker krijgt een contract met flexibele uren, flexibele opdracht duur en een korte opzegtermijn.
Als een buitenlandse werkgever (uit de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland) met zijn eigen werknemers een opdracht uitvoert voor een Nederlandse opdrachtgever in Nederland.
Als een buitenlands bedrijf (uit de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland) een werknemer beschikbaar stelt aan een vestiging van hetzelfde bedrijf in Nederland (‘intraconcern’). Als werknemer werk je dan voor hetzelfde bedrijf maar alleen in een ander land.
Als een buitenlandse werkgever (uit de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland) een werknemer ter beschikking stelt aan een Nederlandse opdrachtgever. De werknemer blijft in dienst van zijn of haar buitenlandse werkgever, maar voert tijdelijk een opdracht uit voor een Nederlandse opdrachtgever in Nederland.
Dit kan zich voordoen als sommige werkgevers zich wel aan de regels houden, en anderen niet. Denk bijvoorbeeld aan werkgevers die minder dan het minimumloon betalen aan hun werknemers. Daardoor kunnen ze opdrachten of producten voor een lagere prijs uitvoeren en verkopen dan andere werkgevers die zich wel aan de regels houden. Dit is verboden.